Сертификати за учество на младите во креирањето на локални политики
May 31, 2024
Сертификати за учество на младите во креирањето на локални политики
May 31, 2024

Со куглање до соработка – започна проектот „Младински политики по мерка на младите“

Младите од Пелагонија ги „предизвикаа“ политичарите на натпревар во куглање! Со резултатска неизвесност до последните кугли, во една динамична и мотивирачка игра, младите се дружеа со градоначалниците и советниците од деветте пелагониски општини и разговараа како заедно да креираат и носат политики по мерка на младите.
Про Локал заедно со уште осум локални организации во наредните три години ќе работат на практично вклучување на младите во работењето на општините. Ќе се истражуваат можностите за соработка кои се атрактивни за младите и одговараат на нивните потреби во местата каде што живеат но, и дали истите можат да се предвидат во Законот за млади. Ќе се тестира механизмот на здружување на локалните ресурси за заедничко решавање на младинските предизвици во Пелагонискиот регион.
Градоначалникот на Општина Битола, Тони Коњановски ги поздрави младите во име на политичарите и истакна дека возрасните учат од младите. Тој се надева дека по завршувањето на овој проект ќе можат сите заедно да се пофалат со новите младински политики скроени по мерка на младите кои ќе се имплементираат за да направат вистинска промена во локалните заедници.
Проектот е поддржан од од владата на Швајцарија преку Цивика мобилитас.

Comments are closed.

Со куглање до соработка – започна проектот „Младински политики по мерка на младите“
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.